Uitstappen

Elche,el parmoral (Op 30 km)
Torrevieja (op 35 km)
Murcia (op 20 km)
Orihuela (op 12 km)
Benidorm (op 110 km)
Alicante (op 45 km)
Calpe (op 125 km)

Orihuela

Een historische gebeurtenis van vitaal belang om de identiteit van deze stad beter te begrijpen is de oprichting van het Bisdom van Orihuela, wat onvermijdelijk een stempel heeft gedrukt op het heden en verleden van deze stad.
Orihuela, dat bijna vier eeuwen lang de Bisschopszetel van de Provincie Alicante was, beschikt over een indrukwekkend kunsterfgoed en volkstradities die doordrenkt zijn van godsdienstige invloeden.
Deze stad bezit maar liefst vijf nationale monumenten, zoals bv. het religieus doek "De verzoeking van de H. Thomas van Aquino" van Velázquez, en heiligenbeeldjes, zoals "La Sagrada Familia" van Salzillo of "La Diablesa" van Bussy. Ook de rivier Segura heeft haar stempel op Orihuela gedrukt. Deze rivier, die oorspronkelijk de stad begrensde, bevloeide de vruchtbare akkergrond van de regio Bajo Segura. Nu vormt de rivier de scheiding tussen de oude stad en het nieuwe Orihuela, de commerciële hoofdstad van de regio. Deze scheiding dateert van de 19e eeuw met de bouw in 1884 van de spoorlijn Orihuela-Murcia, stad waarmee het nauw verbonden is om economische redenen en ook omwille van de rivier Segura. Vandaag de dag beslaat Orihuela een grondgebied van maar liefst 338,5 km2, dat plaats biedt aan het tweede grootste palmbos van Alicante, aan drie golfterreinen en aan een 16 km lange bebouwde kustlijn.
Om een wandeling door Orihuela te maken, loont het de moeite even wat tijd uit te trekken.
De architectuur van Orihuela beleefde zijn hoogtij in de Late Gotiek, de Renaissance en de Barok. Vandaar ook dat de meeste bouwwerken uit die tijd dateren. Als we via de oude weg van Alicante Orihuela binnenrijden en langs het Palmbos van San Antón passeren, stuiten we op het Colegio de Santo Domingo, de vroegere Universiteit van de Dominicanerorde met zijn twee verdiepingen tellende kloostergalerijen en barokportaal. Iets verderop staat het huis van de schrijver Miguel Hernandez, waarin nu een klein museum ter zijner nagedachtenis is ingericht. Als we de straat C./ Santa Lucía blijven volgen en de heuvel met het Diocesaan Seminarie rechts van ons laten liggen, stuiten we op de Kathedraal San Salvador en het Kathedraalmuseum waar het religieus doek van Velázquez bewaard wordt.
klik hier om uit te vergrotenklik om uit te vergrotenklik om uit te vergroten

klik om uit te vergrotenklik om uit te vergroten